For release A,M. Papers,
Friday, May 12, 1939

U. 5. DEPARTMENT OF LABOR
Wage and Hour Division
Washington

QUESTIONS AMD ANSUERS (NO. 11)

(IMPORTANT NOTE: Letters such as the accompanying were written inm
response to specific requests for information, and each answer has been
made on the basis of the particular circumstances involved., They should not
be construed as covering cases that might be regarded as similar,)

In response to a letter from a truck driver in Arkansas,
Administrator Andrews replied as follows:

"r, states that he is 2 truck driver hauling logs
for a saw mill and asks the following guestions:

n(1) I would like to have the prices on labor., What would truck
driving be rated at hauling raw mgterial?!

"The Fair Labor Standards Act merely setscertain minimum standards
below which an employee engaged in interstate commerce or in the produc—
tion of goods for interstate commerge cannot be erployed. Thus, no eme
ployee entitled to the benefits of the Act can be paid wages at a rate less
than twenty-five cents an hour during the first year of the operation of
the Act. Also, no emnloyee may be worked in excess of forty-four hours in
any workweel: without the payment of time and orne-half overtime coupensa—
tion for the excess hours. Aside from these requirenents of Section 4 and
Section 7, the Act lcaves the determination of wage fétes to the process
of bargaining between the employer and his employces,

"(2) 'im I supposed to draw time from the time I leave the saw

mill until my last load is made?!
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"If Mr. is covered by the Act, and to aid in this

determination copié; of our Interpretative Bulletins Nos. 1 and 5 are en-
closed, then he is entiﬁled to be paid in accordance with the minimum wage
provisions of Section 6. However, I would like to call to your attention the
fact that Section 13(b)(1l) of the Act exempts frbm the maximum~hour pro-
visions of Section 7 thereof ény embloyee 'with respect to whom the Inter-
state Commerce Commission has power to establish qualifications and maxi-
mum hours of serviee pursuant to the provisions of Section 204 of the Motor
Carrier Act, 1935.' The Commission has prescribed such qualifications and
maximum hours of serviceg for tfuck drivers employed by common and contract
carriers, Such employees, thercfere, are exempt from the maximum~hour pro-
visions of the Fair Labor Standards Act.

"However,.the Commission has not, as yet, prescribed such qualificaé
tions and maximum hours of sgrvice for other ermplorees of common and con~
tract carriers or for truck drivers emplo ed by private ¢arriers, It is
presently conducting‘an investigation to determine whether there is a need
to prescribe qualifications and maximum hours of service for such employvees.
Until the Commission has determined that a certain group of employees are
within its jurisdiction, we can but advise an employe; of such employees to
comply with the provisioné of the Fair Labor Standards Act. |

"(3) ‘tAfter working 6 hours, am I supposed to draw overtime for
the rest of the hours I work that day?!

"The Act sets no limitation upon the number of hours that may be
worked. in any one day at straight time. So leng as no more than forty-four
hours are worked in any workweek, no overtime nced be paid. For your fur-
ther Information on this questicn, a copy of our Interpretative Bulletin
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No. 4 is enclosed."

An inquiry from a shirt company in Kentucky, received the following
reply from the General Counsel's office:

"This is in reply to your letters , in which you

state:

"1Durings our peak season, which lasts for about two months tﬁice a
year, we have (due to incomins orders and correspondence pertainings to them)
more work in our Filing Department than throu hout the balance of the year;

_ consequently, it requires about three or four hours extra time a week to
keep this work up to date,

"1This extra work can be done by the file clerk at home, inasmuch

.as it is a matter of sorting and putting correspondeﬁce in alphabetical
order.

"tWe work our file clerk 40 hours a week and are willin~ to pay her,
on the basis of her re~ular hourly rate, for the additional three or four
héurs home work, and the question ariscs —- is this permissible and hew
can a record of her time be kept to satisfy any Governmental inquiry be-
cause,of coursc, we want all of our records to be in order and to comply
with the Wa~e and Hour Law in all respects.

"1Thanking you for an opinion and awalting your response, we are vt

"The Fair Labor Standards Act, a copy of which is enclosed, makes no
distinction in its application on the basis of where the employee works.
Thus, employees otherwise comins within the terms of the Act are entitled to
its bencfits whether they perform their work in the factory, at home or else-

where. A copy of our Rerulations, Part 516, as amended, dealing with the
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records required to be kept for industrial home workers is enclosed., Your
attention is thus directed particularly to Section 516,90,

T should like to point out that not until October 24, 1940 will
the Act requirc time and onc-half overtime compensation to be paid for
hours worked in excess of forty in a week, Prcschtly, the Act requires
overtime for work in excess of fortygfour hours; on October 24, 1939, the
Act will require overtime to be paid aftcr forty-two hours are worked,"

An'official of a State Officc of Public Insfruction asked an opinion
regarding vocational training, The Hearings and Exemptions Secgion replied
as follows:
. "We note that you are concerned about th: effect of the requires-
ments of the Fair Labor Standards Act upon your divérsified occupations
program, which is apparcntly being conducted as part of a vocational educa-
‘tion plan, This question is beln- coﬁsidered, and if such consideration
leads to any change in our present procedure or regulations, you and others
intercested will be ndtified,

"Meaﬁwhile, there are certain facts that we should like to point out,
You will note from the enclosed copy of the Act, that the term 'employ' is
broadly defined to mean 'to suffer or permit to work!. Therefore, if a voca-
tional student is employed as part of his training in a business engaged in
interstate commerce or in the production of goocds for commerce, he is employed
within the meaning of the Act, and is entitled to its benefits,

"The Administrator is given power under the Act(see Section 14) to
provide regulations for the employment of learners and apprentices, handi-

capped workers and messengers at wages less than the minimum prescribed by
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the Act in order to prewvent the curtailment of opportunities for employment.
Copies of our regulations applicable to learners and apprentices are enclosed.
As your letter of December 5 indicates, it is not likely that cooperative
students in diversified occupations programs can be fitted into the category
of apprentices, It is possible, in a few instances, that the work of a voca-
tional student and his studies may be considergd as part of the reguirements
during a period of apprenticeship, Such a case, however, would have to be
worked out in an apprentice agreement appro{gd by the Federal Coﬁmittee on
Apprénticeship, Room 6212, U. S. Department of Labor, Washington, D. €.

"As indicated above, we are giving thisabroblem our attention, and
if any changes should be made in our procedure or regulations, we shall be
glad to let you know,"

A state National Guard asked about the status of its members under
the Fair Labor Standards Act and received the following reply from the
General Counsel's office; t

"Mr, Andrews has asked me to answer your letter . ... o s s » : s in
which you enclose a copy of a letter addressed to the War Department stating
the situation with which you are confronted in view of the Fair Labor Stan-
dards Act.

"You state that it is the custom of employees belonging to the Nat-
ional Guard, when they take two weeks of leave each summer for field train-
ing, to have their fellow emplgyees lengthen their hours in order to cover
their absence. Since the effective date of the Fair Labor Standards Act this
can only be done where thé substitutes are paid time and one-half overtime
compensation for all hours which they work in excess of 44 in any: workweek,

"The Administrator has no power.to relieve this situation. The
overtime require@ents of Section 7 are rigid and the Administrator 1is,given

mno authority to relax them in any particular case,”
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